Invigningen av innovationsnoden för cybersäkerhet

Den 4 december lanserades Innovationsnoden för cybersäkerhet där SACS är med som en del av referensgruppen tillsammans med andra organisationer, företag och högskolor. Lanseringen var digital och sändes live från Ericssons studio med representanter från noden som alla var glada över att vara igång.

Inledde gjorde Martin Bergling, koordinator för arbetet som gav en övergripande bild av vad noden innebär och arbetet som det innebär att starta upp noden. Något vi även tidigare skrivit om.

Därpå följde ett panelsamtal mellan Simone Fischer-Hübner, SWITS, Eva Fogelström, Ericsson och Patrik Sandgren, Teknikföretagen som samtliga var överens om att vi måste jobba mer proaktivt med säkerheten av digitalisering. Därefter gav Shahid Raza, Director Cybersecurity på RISE en internationell överblick på EUs cybersäkerhetsarbete och beskrev hur glad han är över att äntligen vara igång med noden.

Digitalisering och automatisering är nödvändigt för ett fossilfritt Sverige och det går framåt med stormsteg, menar Näringsminister Ibrahim Baylan, som också deltog i invigningen. Men han konstaterar också att den snabba utvecklingen får konsekvenser för samhället och den enskilda individen. Ibrahim Baylan är nu glad över noden och det samarbete som nu sker för att hantera de utmaningar som vi står inför och önskar lycka till med det fortsatta arbetet.

Darja Isaksson, GD Vinnova, menar att Näringsministern formulerar väl varför noden behövs. Hon ser att det är nödvändigt med digitalisering för att kunna lösa utmaningarna som finns men att den också för med sig en sårbarhet vilket ger cybersäkerheten en viktig roll i den här samhällsförändringen.

Läs mer om noden på cybernode.se

Bild: Eva Fogelström, Ericsson från lanseringen: youtu.be/vXOzBGkXUcA


Nyheter


Soya Group AB ny medlem i SACS

-Ända sedan vi grundades har omsorgen om medarbetare, affärspartners och omgivning varit påtaglig. Precis samma synsätt präglar verksamheterna idag. Engagemanget

SACS bjuder in till konferens på tema säkra rekryteringar

I en tid av ökande utmaningar, där gängkriminalitet eskalerar och statsunderstödd spionverksamhet blir alltmer påtaglig, står vi inför en uppgift

Digitala påverkansoperationer

Dagen började med ett årsmöte där man också valde styrelse. Styrelsen består nu av Gustaf-Wilhelm Hellstedt, Mohsen Tavakol, Xolaris, Peter

Gabriel Modéus lämnar vidare efter 5 år

– De frågor som SACS under många år har drivit om att engagera företag i Totalförsvaret blir än mer aktuella