Lås på tangentbord

SACS – en del av Innovationsnoden för cybersäkerhet

Med syfte att stödja innovationskraften inom svensk IT-säkerhet har RISE, med finansiering av Vinnova, startat den svenska noden för innovation och forskning inom cybersäkerhet. SACS är tillsammans med andra organisationer och högskolor medlemmar i noden där vi tillsammans svarar för ett unikt nätverk fokuserat på cybersäkerhet.

I Sverige finns ett antal olika noder vars fokus ligger på att stödja och möjliggöra innovation. Innovationsnoden för cybersäkerhet skiljer sig från övriga grupperingar då fokus kommer ligga på IT-säkerhet. Det statligt finansierade samarbetet syftar till att skapa nya produkter och tjänster för både företag och myndigheter, och på sikt öka svensk export inom området.

Martin Bergling, koordinator för den svenska noden för innovation och forskning inom cybersäkerhet, berättar för Computer Sweden att samarbetet ska leda till konkreta tjänster och produkter.

– Vi vill lyfta och utveckla idéer som medlemmarna av olika anledningar inte kan utveckla själva. Man kanske har bra idéer men känner att man behöver hjälp av andra, att man behöver ta in andra kompetenser än man själv har tillgång till. Det är också viktigt att vi tar in idéer från forskningssidan som kan leda till nya innovationer, säger Martin Bergling.

Samarbete för säkrare digitalisering
Samarbetet mellan nodens medlemmar kommer ske i form av olika arbetsgrupper som kan mynna ut i nya produkter utifrån behoven som finns. Noden ska även kunna bidra med idéer och hjälp vid ansökningar om EU-finansiering, vilket ofta kan ta lång tid.

– SACS är den svenska branschorganisationen för samhällssäkerhet. Vi vet att en ökad digitalisering kräver högre IT-säkerhet. Det är därför självklart för organisationen och våra medlemmar att bidra till den svenska noden för innovation och forskning inom cybersäkerhet, säger Peter Pennsäter, ledamot i SACS styrelse och SACS kontaktperson i noden.

Läs mer på cybernode.se


Nyheter


Soya Group AB ny medlem i SACS

-Ända sedan vi grundades har omsorgen om medarbetare, affärspartners och omgivning varit påtaglig. Precis samma synsätt präglar verksamheterna idag. Engagemanget

SACS bjuder in till konferens på tema säkra rekryteringar

I en tid av ökande utmaningar, där gängkriminalitet eskalerar och statsunderstödd spionverksamhet blir alltmer påtaglig, står vi inför en uppgift

Digitala påverkansoperationer

Dagen började med ett årsmöte där man också valde styrelse. Styrelsen består nu av Gustaf-Wilhelm Hellstedt, Mohsen Tavakol, Xolaris, Peter

Gabriel Modéus lämnar vidare efter 5 år

– De frågor som SACS under många år har drivit om att engagera företag i Totalförsvaret blir än mer aktuella