MSB stod värd när USA och Sverige talade om säkerhetsforskningsavtal

Under förra veckan stod MSB värd för Sveriges årliga bilaterala möte med USAs departement för inrikes säkerhet, Department of Homeland Security, i Stockholm.

DHS delegation leddes av Carol Cribbs, Chief of Staff från DHS Science and Technology och den svenska delegationen leddes av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg.

Den svenska regeringen, företrädd av Försvarsdepartementet, undertecknade den 13 april 2007 ett avtal om forsknings- och utvecklingsfrågor inom området samhällsäkerhet med den amerikanska regeringen, företrädd av Department of Homeland Security (DHS). MSB har uppdraget att samordna det nationella arbetet inom ramen för avtalet och MSB:s generaldirektör är huvudman för avtalet.

FoU-avtalet har som övergripande mål att inleda och främja varaktiga samarbeten inom samhällssäkerhetsområdet mellan MSB och DHS, mellan svenska myndigheter och deras motsvarigheter samt mellan svenska offentliga och privata forskningsutförare och amerikanska motparter.

Avtalet öppnar upp för möjligheter till gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt, övnings- och utbildningsverksamhet samt utbyte av information, metodik och utrustning.

Under mötet fördes diskussioner  kring många av ländernas likartade utmaningar och båda parter konstaterade att samarbetet bör utvecklas och utökas i syfte att dela forskningsresultat, bidra med kompetens och erfarenheter samt att säkerställa att gemensamma insatser görs inom en rad områden för att bidra till stärkt krisberedskap. Det innebar att en inriktning av samarbetet gjordes tillsammans med en övergripande genomgång av de olika projekt som pågår.

Samarbete pågår bland annat inom följande områden

  • CBRNE (kemisk, biologisk, radiologisk, nukleära och explosiva ämnen)
  • Informations- och cybersäkerhet
  • Utveckling av teknik och metoder för insatspersonal
  • Effektiv kommunikation vid kriser
  • Utbildning, övning och erfarenhetsåterföring

Stärkt krisberedskap och resiliens i samarbete med FEMA

Nyheten kan även läsas här.


Nyheter


Satsningar på 385 miljoner kronor i vårändringsbudgeten

Det mycket allvarliga säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och Rysslands fullskaliga och brutala krig i Ukraina visar på vikten av

Soya Group AB ny medlem i SACS

-Ända sedan vi grundades har omsorgen om medarbetare, affärspartners och omgivning varit påtaglig. Precis samma synsätt präglar verksamheterna idag. Engagemanget

SACS bjöd in till konferens på tema säkra rekryteringar

I en tid av ökande utmaningar, där gängkriminalitet eskalerar och statsunderstödd spionverksamhet blir alltmer påtaglig, står vi inför en uppgift

Digitala påverkansoperationer

Dagen började med ett årsmöte där man också valde styrelse. Styrelsen består nu av Gustaf-Wilhelm Hellstedt, Mohsen Tavakol, Xolaris, Peter